Hoe ik in de organisatie van een NK Beach Handball kwam

5 juli 2023

Zat ik dan, 2 lange dagen in een pipowagen met een computer voor mijn neus en een microfoon ernaast om wedstrijden om te roepen tijdens het NK Beach Handball, iets waar ik me vóór 10 mei 2023 nog nooit mee bemoeid had… Hoe ik daar kwam? Dat zal ik je eens vertellen!

Op 2 mei ging mijn telefoon, terwijl ik eigenlijk met mijn hoofd even met iets heel anders bezig was. Het was het NHV, er was een medewerker ziek uitgevallen en ze zochten iemand om de organisatie van de Beach Handball Tour over te nemen. Of ik nog voor 2 dagen beschikbaar was, tot en met eind juni. Na even hierover nagedacht te hebben, leek dit me best leuk en uitdagend om op te pakken. Ik had echter de hele periode van mei en juni volop clinics gepland staan voor Gooi Jij De Bal Door. Dat kon gelukkig opgelost worden.

Daar ging ik dan, op woensdag 10 mei, naar Papendal voor mijn eerste werkdag. Na het binnenkomen kreeg ik gelijk een laptop in mijn handen en ging ik in een call met de vorige verantwoordelijke voor de Beach Tour. Zij gaf me wat tips en wenste me veel succes. Verder was het: check de mailbox maar en hier heb je een worddocument met de werkzaamheden. Niet veel om mee te beginnen, dus. Gelukkig was een goed overdrachtsdocument én kon ik een aantal mensen benaderen om te vragen naar de huidige status van de organisatie van het NK en de Beach Tour.

Na 2 of 3 weken hard gewerkt te hebben, zonder dat ik eigenlijk wist wat er nou allemaal precies moest gebeuren of hoe überhaupt een beachhandbaltoernooi eruit ziet, kwam degene die ziek uitgevallen was gelukkig weer voor een paar uurtjes per dag terug. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar erg blij mee was, omdat ik dit allemaal echt niet in mijn eentje had kunnen doen. Gelukkig, ook voor haar, konden we samen onze schouders onder de Tour en het NK zetten en dat hebben we dan ook gedaan.

Het NK Beach Handball kwam inmiddels steeds dichterbij en het zou allemaal wat kort dag zijn, want de laatste uitslagen van de toernooien kwamen op maandagochtend binnen en op woensdag moesten alle teams zich hebben opgegeven, om dan op zaterdag en zondag het toernooi te gaan spelen. In deze week hebben we dan ook flink wat werk moeten verzetten. Gelukkig is dat allemaal gelukt en zijn er geen gekke dingen gebeurd.

Op vrijdagavond meldde ik me in het hotel waar ook de scheidsrechters en delegates voor het NK sliepen en was ik onderdeel van de technical meeting. Ook eens leuk om mee te maken, al gingen sommige regels mij (als Beach Handball leek) ook m’n pet te boven. Het is blijkbaar toch een heel ander spelletje als zaalhandbal, met andere regels.

Zaterdagochtend ging de wekker vroeg, want we moesten nog veel dingen klaarmaken voordat de teams zouden arriveren en de wedstrijden zouden beginnen. Na het schrijven van de wedstrijdkaarten, was het tijd voor de eerste wedstrijden. Ik had de taak op me gekregen van front office medewerker, wat vooral betekende dat ik aanspreekpunt was voor teams, scheidsrechters en publiek. Gelukkig was ik hier niet alleen in, maar zaten er nog meer mensen bij mij in de pipowagen. Samen konden we de mensen elke keer zo goed mogelijk antwoord geven. Ook mocht ik de wedstrijden omroepen, wat de ene keer beter ging dan de andere (als je ooit mee doet aan een toernooi, neem dan alsjeblieft een teamnaam die uitspreekbaar is, dankjewel alvast namens de omroepers van deze wereld). Gelukkig ging deze dag voorbij zonder al te veel incidenten.

Pas tegen 11 uur in de avond gingen we weer terug naar het hotel, omdat het schema van de volgende dag nog niet helemaal klopte én omdat we de velden en het sportpark nog moesten klaarmaken voor de volgende dag. Sommige mensen hadden blijkbaar nog nooit van een vuilnisbak gehoord en om de zondag zo fris mogelijk te beginnen, hebben we dit nog even opgeruimd. Terug in het hotel hoorde ik dat de wekker de volgende ochtend nog vroeger moest, dus met amper 6 uurtjes slaap stonden we rond kwart voor 7 alweer op het sportpark. Ook nu moesten we weer wat wedstrijdformulieren schrijven, al waren nog niet alle wedstrijden voor de dag bekend, aangezien het finaledag was.

Op zondag was het nog heter dan op zaterdag en dat zag je ook best aan de spelers en scheidsrechters. Gelukkig verliep ook de ochtend zonder al te veel incidenten. Rond half 3 heb ik mijn spullen gepakt (had een concert gepland staan) en ben ik via de douche naar de auto gegaan. Het autorijden was best zwaar na 2 korte nachten en een aantal drukke weken, maar gelukkig ben ik veilig aangekomen. Eenmaal aangekomen zag ik ineens dat het hele NK vanwege hitte was afgelast. Tijdens de finales was het ineens zo heet geworden, dat een aantal mensen dit niet meer aankonden. Gelukkig is er niemand ernstig gewond geraakt, maar om erger te voorkomen, is besloten om de finales af te lasten. Dit heeft achteraf nog wel wat voeten in de aarde, omdat de Nederlands Kampioen bij de senioren een ticket krijg voor de Europese kampioenschappen.

Ik heb de afgelopen periode als zeer leuk ervaren, maar ook als best vermoeiend. Naast 2 dagen voor het NHV (waarvan vaak werken op Papendal), werk ik ook nog 3 dagen in de kinderopvang met peuters. Dat was een best pittige combinatie. Daarbovenop komt nog het weekend van het NK, waar ik 2 hele lange dagen heb gemaakt, met weinig slaap. Dat resulteert erin dat ik nu, bijna 2 weken na het NK, nog steeds erg moe ben. Ik heb dan ook van deze periode geleerd dat 5 dagen in de week werken (meer dan 40 uur en dan vaak in het weekend ook nog drukdruk) heel erg vermoeiend vind en dat ik beter op mijn eigen grenzen moet letten.

Desalniettemin zou ik het zo weer over doen. Ik heb gemerkt dat ik het bezig zijn met sport en dan vooral: handbal, erg leuk vind om te doen. Dat geeft weer stof tot nadenken. Afijn, wie weet wat de tijd binnenkort weer gaat brengen, toch?