Eerste ervaringen als trainer

7 september 2020

Het is een tijdje stil geweest rondom mijn blogs, maar ik heb het dan ook superdruk gehad. Zo was de zomervakantie erg druk en ben ik inmiddels al 3 weken bezig als hoofdtrainer bij HSV in de Hoef. Mijn eerste, echte opdracht als ondernemer en gelijk een jaar lang!

Elke donderdagavond geef ik training aan een damesseniorenteam en een dames A-jeugdteam. Zij trainen als een groep en ik heb dus best wat uitdagingen qua verschil in leeftijd en handbalkwaliteit. Maar dat maakt het alleen maar leuker! De dames spelen hun wedstrijden in de vierde klasse, waardoor het voor mij een goede start is en er niet veel verwachtingen bij mij liggen. Voorlopig ben ik vooral aan de slag met het leren kennen van de meiden en onderzoeken waar ze het meeste behoefte aan hebben tijdens de trainingen.

Wel heb ik al ontdekt dat de dames een niet heel sterke handbalopleiding hebben gehad. Bij mijn eigen club heb ik een aantal slimme dingen al vanaf jongs af aan meegekregen, zoals hoe je het best kan blokken, maar de dames van HSV wisten dit niet helemaal. Ik heb dus nog genoeg input voor de komende trainingen om ze dingen te leren!

Het is dus mijn eerste keer als seniorentrainer (hiervoor heb ik al wel jeugd getraind, maar het oudste was 14 jaar) en ik sta elke keer weer versteld van het feit dat de dames gewoon doen wat ik zeg. Bij kinderen vind ik dit wat meer vanzelfsprekend, die luisteren van nature wat meer, maar ik moet nog erg wennen aan het feit dat er 18 dames op het veld lopen en dat ze dan ook nog eens luisteren naar wat ik te zeggen heb als leeftijdsgenoot. Erg leuk om te ontdekken, maar ook erg goed voor mijn zelfvertrouwen.

Een leuke plek met leuke mensen, waar ik dus voorlopig ook nog kan leren over het trainingsvak en over mezelf als trainer. Een win-win situatie voor iedereen dus!